Sundt hår kommer indefra

sundt hår hårtab.jpg
 
 

Vidste du at vores hormoner er afgørende for sundt, smukt og stærkt hår?

Under stress sker der en kaskade af biokemiske ændringer bl.a. betyder en stigning af kortisol at vores hormoner som progesteron, østrogen og testosteron ofte lider ubalance - og det kan resultere i tynd hår og decideret hårtab.

Hårtab hos både mænd og kvinder er primært forårsaget af dihydrotestosteron (DHT).

DHT er et steroidhormon, der binder til receptorer i din hovedbund og - hos genetisk modtagelige - er ansvarlig for hårtab.

Din krop producerer DHT som et biprodukt af testosteron gennem 5a-Reductase-enzymet - et enzym, der omdanner en bestemt procentdel af din testosteron til DHT i væv som hud, lever, prostata og hårsækker.

Hvis du er genetisk modtagelig for hårtab, kan DHT binde sig til receptorer i dine hårsække og få dem til at krympe og til sidst dø. Denne proces fører til sidst til en komplet afslutning af hårvækst i DHT-berørte hårsækker.

Da DHT er det primære hormon, der er ansvarligt for hårtab, er den mest effektive måde at nedsætte og forhindre hårtab ved at blokere omdannelse fra testosteron til DHT. Dette kan gøres med bl.a. rød reishi, saw palmetto, lakridsrod, agnus castus (vitex), black cohosh, grøn te m.fl.

Desuden bør fokus være at få udredt hormonforstyrrende stoffer.

Er der noget der blokerer hormonerne, hjælper det ikke at symptombehandle hormonerne - altid bør vi have fokus på at identificere bagvedliggende årsager og blokeringer, inden vi mætter og balancerer kroppen. Vi tester naturligivis også for mineraler som silica samt b-vitamin status for at give kroppen den næring den mangler og fjerne de stoffer fra kroppen som belaster den.

Referencer:
Int J Endocrinol Metab. 2012 Spring; 10(2): 497–502.
An Bras Dermatol. 2016 May-Jun; 91(3): 331–335.