FordøjelseSlidelser, Sibo + IBS

sund fordøjelse.jpg
 
 

Spørgsmålet vi efterlades med når vi har problemer med fordøjelsen er altid - hvorfor?

Vi tager måske en fødevareintolerance test og får et resultatet at vi skal undgå 117 forskellig ting. Vi tror vi er allergiske overfor disse. NEJ. En fødevareintolerancetest skal analyseres i samspil med hvad der ellers belaster vores krop. Der er visse fødevarer vi kan være allergiske overfor, men dette vil begrænse sig til max et par stykker. Når vi har flere end et par stykker der viser sig, så drejer det sig om problemer med vores fordøjelseskapacitet.

Når vores fordøjelseskapacitet er lav, ja, så har vi svært ved at fordøje en masse forskellige fødevarer - og så handler det istedet om at finde årsagen til nedsat fordøjelse end at spise ris og dampet blomkål resten af livet.

Måske tester vi at der er aggressiv mave-tarm flora. Dette er ikke årsagen til fordøjelseslidelser men blot et symptom herpå, medmindre vi har været igennem et antibiotikaforløb, der har smadret vores tarmflora.

Fordøjelseslidelser som IBS og SIBO kan skyldes f.eks. tungmetaller eller andre toksinbelastninger som mykotoxiner der skaber uhensigtsmæssige fordøjelsesbetingelser.

For at vurdere mave-tarm flora bruger vi infrarød scanning samt urinanalyse i samspil med undersøgelser for diverse giftstoffer såsom tungmetaller, mykotoxiner, pesticider og kemikalier, der er linket til fordøjelseslidelser. Dette giver et bredere indblik i øvrige funktioner, samtidig med at afspejle fordøjelsesmæssige problematikker.

En del af urinanalysen bruges til et generelt indtryk i forhold til kroppens udskillelse af bl.a. organiske syrer som de relaterer sig til metabolismeprodukter. Metabolisme er summen af kemiske reaktioner i levende væsener, hvormed kroppen bygger nye molekyler og nedbryder molekyler for at eliminere affaldsprodukter og producere energi. Dette giver os indblik i f.eks. candida, clostridia, oxalatsyrebelastning, diverse vitaminer, neurotransmitter balance mm.

Vi bruger således sjældent afføringsprøver men istedet vurderes mave-tarm flora udfra infrarød scanning samt tilstedeværelsen af opportunistisk candida via urinprøven. Prøverne kan dog erstattes af andre test, såfremt man ønsker det af den ene eller anden årsag - vi tester i forhold til den enkeltes ønsker og behov. I sidste ende er det dig der bestemmer, vi anbefaler blot hvad der giver mest mening for at få så mange informationer som muligt i forhold til årsagsanalyse.

F.eks. hjælper det ikke stort at tage probiotika i et væk, hvis ens bakterieubalance er forårsaget af en forgiftningsproblematik.

Referencer:
World J Gastroenterol. 2008 Apr 28; 14(16): 2599–2601.
Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2017 Spring; 10(2): 79–89.
Iran J Public Health. 2017 Sep; 46(9): 1176–1183.
Nutr Clin Pract. 2015 Dec; 30(6): 734–746.
Front Cell Infect Microbiol. 2018; 8: 60.